Novosti

Ne morate imati najviše zemlje i najmodernije strojeve, uz volju i voljene, nebo je granica

OPG Bračić Ante danas obrađuje 2,4 ha voćnjaka aronije. Velika prekretnica u radu OPG-a, naglašava, bila je prijava na natječaj za podmjeru 6.3. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” tip operacije 6.3.1. Programa ruralnog razvoja gdje su ostvarili potporu od 15.000 eura.

OPG Bračić Ante obrađuje 2,4 hektara poljoprivredne površine na kojem je posađena aronija u Općini Dapci u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Od gotovo zapuštene livade do plantaže s 3.700 grmova aronije, 20% sorte Viking, a ostalo je aronija sorte Nero, došli su od 2016. godine kada je osnovan OPG koji trenutno broji jednog člana, Antu kao nositelja. U radu mu pomažu supruga Antonija, njezini roditelji te majka koja je u mirovini.

“Po struci sam inženjer strojarstva te sam završio i za voditelja prodaje. Poljoprivreda mi je u početku bila hobi kojim sam se bavio uz posao. Nakon godina posla u posve drugoj branši odlučio sam se profesionalnije posvetiti poljoprivredi. Istraživao sam kulture te se odlučio za aroniju. Upisao sam tečaj za voćara i pčelara i završio ga 2016. godine. Početak je bio dosta težak jer je trebalo pronaći kvalitetno, a opet povoljno zemljište i pronašao sam ga u blizini Čazme, u Općini Dapci. Naravno, prvo sam morao vidjeti je li to zemljište uopće pogodno za uzgoj aronije pa sam kontaktirao Agronomski fakultet. Na fakultetu su mi strpljivo objasnili da moram napraviti analizu tla i kako se to radi. Pomogla mi je i tadašnja Savjetodavna služba koja mi je posudila alat za iskapanje zemlje za uzorke. Tek nakon analize tla kupio sam 1 hektar zemlje. Pognojio sam zemlju koristeći stajski gnoj, kalcifikat i mikorizu. Istraživao sam djelovanje mikorize te je odlučio koristiti u jednom dijelu voćnjaka”, priča Zagrepčanin Ante Bračić.

Sadni materijal za prvi nasad na 0,7 ha nabavljen je u hrvatskom rasadniku, ali je bio iz uvoza. Za nove nasade su kupili domaće sadnice jednog OPG-a. Tako i danas sadnice kupuju od domaćih proizvođača, a gnojivo od lokalnih stočara. Uključenje u ekološku proizvodnju planiraju u ovoj, 2019. godini.

Velika prekretnica u radu OPG-a, naglašava, bila je prijava na natječaj za podmjeru 6.3. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” tip operacije 6.3.1. Programa ruralnog razvoja na kojem su ostvarili potporu od 15.000 eura. “To nam je značajno olakšalo rad na gospodarstvu. Povećali smo površine i modernizirali gospodarstvo. U sklopu projekta kupljeno je: 1,5 ha poljoprivrednog zemljišta, sadnice aronije, potrebno gnojivo, oprema te sustav navodnjavanja i solarni sustav. Iz vlastitih sredstava kupljen je traktor koji je olakšao i ubrzao rad na gospodarstvu. Planiramo se i dalje prijavljivati na natječaje jer nam je želja vlastita prerada i proizvodnja likera”, kaže Ante.

Od proizvoda trenutno imaju sok od aronije, čaj i prah. Sav urod prerađuju tako da nemaju potrebe za skladištenjem sirovine. Ante smatra da je premalo mladih u poljoprivredi. Ponajviše radi loše klime koja se nepotrebno širi. “Imaju potpuno pogrešan dojam o radu na poljoprivredi. Volio bih kada bi mladi koji su zainteresirani za rad u poljoprivredi, proveli jedan dan sa mnom na polju. Možda im pokazati primjerom”, priča Ante i dodaje: “Ne morate imati najviše zemlje i najmodernije strojeve da uspijete. Ako imate volje i voljene koji će vas podržavati, nebo je granica. Tu su i stručnjaci s Agronomskog fakulteta, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Ministarstvo poljoprivrede, mnogi koji su vam voljni pomoći savjetima. Kucajte, pitajte, istražujte. Treba biti strpljiv i imati jasnu viziju što želiš postići. Osim toga treba voljeti ovaj posao. Imam poruku za sve koji se žele baviti uzgojem aronije da se definitivno isplati, ali ne preko noći. Bilo bi dobro da se udruže proizvođači aronije pa bi tako mogli konkurirati i ostvarivati dobru cijenu”, poručuje Ante.