Novosti

Na OPG-u Neduhal uzgajaju 50 kultura, od začinskog bilja do čička, daikona i potočarke

Na našem OPG-u, od sjemena do ploda uzgajamo povrtne kulture bez korištenja umjetnih gnojiva te sintetskih insekticida i pesticida. Tu je i stari voćnjak te začinsko bilje, kaže Mirjana Neduhal čiji se OPG razvija i zahvaljujući prolasku na natječaju za tip operacije 6.3.1.

Na samo pedesetak kilometara od užurbanih zagrebačkih ulica, u Dubravi pored Vrbovca, nalazi se OPG čija vlasnica, Mirjana Neduhal, prkosi suvremenoj te čuva tradicionalnu proizvodnju voća i povrća. Otkrila je kako pridonijeti prirodnoj bioraznolikosti ekosustava te uspijeva uzgojiti više od 50 različitih kultura, od začinskog bilja, do čička, daikona i potočarke. “Mala udaljenost našeg mjesta od metropole za posljedicu je imala masovni odlazak mladih u grad, no moja je obitelj odlučila ostati te blizinu Zagreba iskoristiti za pokretanje uspješnog posla. Ovdje, kod kuće. Život koji sam odabrala ostvarenje je mog četrdesetogodišnjeg sna i velike strasti prema vrtlarstvu koja je rođena još u srednjoj školi, kada sam se obrazovala za vrtlarskog tehničara. Još od tada u meni je rasla želja da jednog dana imam vlastito imanje“, prisjeća se Mirjana Neduhal koja je vlastiti OPG otvorila 2016. godine. U polju iza obiteljske kuće, na hektaru zemlje, pokrenula je obiteljski posao.

“Na našem OPG-u, od sjemena do ploda uzgajamo povrtne kulture bez korištenja umjetnih gnojiva te sintetskih insekticida i pesticida. Tu je i voćnjak sa starim, autohtonim sortama voćki. Tijekom godine uspijevamo uzgojiti preko 50 različitih kultura, od začinskog bilja pa do manje poznatih biljaka, poput čička, daikona i potočarke. Shvatili smo da odsutnost specijalizacije uvelike pridonosi prirodnoj bioraznolikosti ekosustava, koji živi u harmoniji s našim povrtnim kulturama, a i naši kupci su zadovoljni, jer sve mogu nabaviti na jednom mjestu“, kaže naša sugovornica, koja na imanju zapošljava jednu radnicu, a u svemu joj pomažu suprug Velimir te djeca Valerija, Valentino i Vilim. Ističe kako je rad na polju svakodnevan i vrlo intenzivan te iziskuje mnogo znanja, ali i fizičke snage. Plodove tog rada, stoga, itekako cijene te hranu ne bacaju. “Kako bismo minimalizirali količinu bačene hrane, višak voća i povrća prerađujemo u zimnicu, isključivo po tradicionalnoj recepturi, a dio redovito doniramo potrebitima. Plodovima koji su oštećeni hranimo svoje koze i perad, od kojih dobivamo stajsko gnojivo, dok sav organski otpad pretvaramo u kompost, koji koristimo za uzgoj sadnica. Na taj način zatvaramo naš mali ciklus proizvodnje“, kaže Mirjana. Svoj je projekt, 2017. godine, vlasnica OPG-a prijavila na Natječaj za tip operacije 6.3.1.

“Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” Programa ruralnog razvoja, a sredstva koja je dobila bila su joj pravi vjetar u leđa. “Našem je gospodarstvu, jedinom na području općine, projekt odobren te smo dobili 111.600 kuna bespovratnih sredstava, koja su namijenjena za proširenje plasteničke proizvodnje, sustava navodnjavanja, dobivanje eko-certifikata i nabavku motokultivatora. U skoroj budućnosti planiramo dalje zapošljavati i educirati svoje sumještane, kako bismo doprinijeli razvoju lokalne zajednice“, kaže naša sugovornica. Dodaje kako sinergiju s prirodom upotpunjuje i 5 udomljenih mačaka, koje vrijednu obitelj svakodnevno prate u vrt. Mali, četveronožni vrtlari svojim ih nestašlucima uveseljavaju, čineći im ponekad naporne poslove mnogo lakšima pa optimizma, kada je riječ o planovima za budućnost, ovoj obitelji ne nedostaje. “Uz proširenje proizvodnje, u budućnosti bismo se voljeli baviti i agroturizmom kako bismo u ljudima probudili svijest o važnosti brige za okoliš. Smatramo da je tradicionalna poljoprivreda iznimno važan faktor u očuvanju prirode, autohtonih kultura i prirodnih resursa te upravo iz tog razloga vjerujemo da i ovo što radimo na našem gospodarstvu ima mnogo dublji smisao“, poručuje vlasnica OPG-a.