Novosti

Na OPG-u Lea Lisjaka godišnje uzgoje i do 5 tona eko borovnica

Ekološka proizvodnja zahtijeva puno više rada, ali se trud isplati, kaže vlasnik OPG-a koji se odlučio na uzgoj, ali i preradu borovnica. Nabavom opreme EU sredstvima ubrzali su proces proizvodnje džemova, pekmeza i sokova, a uložili su i u solarni sustav.

“Ranije je supruga i po tri sata stajala uz lonac i miješala 10 kilograma borovnica, a sada novi kotao 130 kilograma miješa i kuha sam”, kaže nam Leo Lisjak, nositelj istoimenog OPG-a iz Šenkovca i jedini uzgajivač borovnica s ekološkim certifikatom u Međimurju koji je EU sredstvima kupio kotao za kuhanje, sterilizator za staklenke, vakumirku te pasirku za džemove. Dio bespovratnih sredstava uložili su i u solarni sustav od 4,6 kilovata.

Naime, ovaj mladi proizvođač koji se s obitelji na više od hektara poljoprivredne površine primarno bavi eko uzgojem tog traženog bobičastog voća, a godišnji urod, koji doseže i do 5 tona, uspijeva u cijelosti prodati na domaćem tržištu, prijavio se na natječaj LAG-a Međimurski doli i bregi. Aplicirao je na natječaj tipa operacije 1.1.3. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” i ostvario potporu od 15.000 eura.

“Zahvaljujući ovom ulaganju značajno smo ubrzali i olakšali proces proizvodnje pekmeza, džemova i sokova od borovnica. Znatnu uštedu vremena ostvarili smo i zahvaljujući uređaju za suhu sterilizaciju staklenki, bez kojeg smo ih ranije bili prisiljeni satima grijati. S aparatima koje smo kupili olakšali smo, ubrzali, ali i pojeftinili proces proizvodnje, a osjetnu uštedu ostvarit ćemo i zahvaljujući solarnom sustavu koji nam sada osigurava besplatnu električnu energiju”, ponosno ističe.

Kako su u ekološkoj proizvodnji, prijavili su se te su korisnici IAKS mjere 11. I ta sredstva, naglašavaju, jako dobro dođu za razvoj posla. Nastoje i povećati površine pod borovnicama, a planiraju nova ulaganja na svom gospodarstvu.

“Do natječaja LAG-a Međimurski doli i bregi sva smo veća ulaganja financirali isključivo vlastitim sredstvima, no zahvaljujući izvrsnom iskustvu s ovim natječajem, koji nam je bio od velike pomoći, u planu nam je prijaviti se i na natječaj za podmjeru 6.2. “Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnom području” odnosno tip operacije 6.2.1. iz Programa ruralnog razvoja. Već godinama nastojimo proširiti površine, no cijene poljoprivrednog zemljišta u našem kraju naprosto nisu realne”, upozorava.

Poljoprivredna proizvodnja, smatra, treba stalnu stručnu i financijsku podršku. “Tako dugo dok poljoprivredna gospodarstva nećemo početi doživljavati kao tvornice na otvorenom, nećemo imati ni dostatnu proizvodnju, a koliko je ona važna najbolje je pokazala aktualna situacija s koronavirusom”, naglašava mladi voćar.

“Supruga Jasminka i ja volimo prirodu, stoga smo se prije nekoliko godina odlučili okušati u ekološkom uzgoju borovnica, svjesni da je proizvodnja zdrave hrane budućnost. Nije nam bilo teško raditi, u proizvodnju smo uložili “brdo novaca“, premda smo većinu radova obavili sami. No, morali smo investirati u kupnju sadnica, u poljoprivrednu mehanizaciju, traktore, viličare, kombi vozilo, u podizne platforme, hladnjaču. Nasad od 3,5 tisuća grmova borovnica trebalo je navodniti i zaštititi protugradnim mrežama, a to su vrlo veliki izdatci. No, zadovoljni smo. Iako ekološka proizvodnja zahtijeva puno više ručnog rada, uloženi trud se ipak naposljetku isplati”, zaključuje Leo.

Mlada se obitelj na gospodarstvu bavi i proizvodnjom meda. Točnije, imaju 14 pčelinjih zajednica. “Na početku smo. Plan nam je imati 50 zajednica”, otkriva dodajući da su njihove pčelice dobro. Premda su u Međimurju, Šenkovec je daleko od mjesta gdje se dogodio sigurno najveći pomor pčela u Hrvatskoj ikad.

“Mi smo u sjevernom dijelu, a taj strašan događaj se odvio u Donjem Međimurju. Ne ponovilo se”, kaže.