Uspješne priče

Mjerom 6 financiraju mikorizaciju u nasadima

Prošlog tjedna u mladim voćnim nasadima obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Dragana Radića iz Vrbove u Brodsko-posavskoj županiji obavljena je mikorizacija korijena kupine, maline i aronije.

Taj zahvat koji će, kaže Dragan, omogućiti bolje i brže napredovanje njihovih voćnjaka Radići financiraju novcem koji su među prvim malim obiteljskim gospodarstvima na novogradiškom području dobili na prvom natječaju za podmjeru 6.3.“Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava”, Programa ruralnog razvoja.
Riječ je o financijskoj pomoći Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj od 15 tisuća eurakoje su ostvarili za svoj poslovni plan što je njemu i supruzi Aniti dobar poticaj za širenje i unapređenje gospodarstva.

“Taj iznosom uložili smo u proširenje i modernizaciju svog malog gospodarstva. Kupili smo malčer zahvata dva metra i 1.300 trogodišnjih sadnica poljske aronije koje smo posadili na površini od pola hektara uz kupinja, a dijelom tog novca s oko 2.000 eura financiramo i mikorizaciju – jedna sadnica oko euro.
Taj posao obavio nam je Robert Slezak, Poljak koji živi i radi u Zagrebu, inače, vlasnik tvrtke Bio-budućnost“, kaže mladi poljoprivrednik čije se gospodarstvo prvo u Brodsko-posavskoj županiji preko mjera Programa ruralnog razvoja odlučio za primjenu nove tehnologije.