Novosti

Ministrica Vučković na Vijeću ministara o štetama na poljoprivrednim površinama od olujnih nevremena

U Bruxellesu je u utorak 25. srpnja 2023. godine održano prvo Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva pod španjolskim predsjedanjem  na kojem je Hrvatsku predstavljala ministrica Marija Vučković.


Već redovna, a Hrvatskoj najvažnija točka dnevnog reda bila je stanje na tržištu poljoprivrednih proizvoda za vrijeme koje je povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Januzs Wojciechowski ministrima prezentirao procjene žetve i projekcije utjecaja ovogodišnjih klimatskih uvjeta za buduće razdoblje. S geopolitičkog aspekta, na tržište najviše utječe rat u Ukrajini kao i povlačenje Rusije iz pregovora o produljenju Crnomorske rute.

Ministrica Vučković tom je prilikom izvijestila ministre i Komisiju o katastrofalnim posljedicama olujnih nevremena na hrvatsku poljoprivredu, ali i o pojavi afričke svinjske kuge. Na margini Vijeća, ministrica Vučković je o afričkoj svinjskoj kugi te drugim temama od zajedničkog interesa razgovarala na bilateralnim sastancima s kolegama ministrima iz Njemačke, Slovačke i Mađarske.

Od ostalih tema, Vijeće je razmotrilo studiju Komisije kojom se dopunjuje procjena učinka prijedloga Uredbe o održivoj uporabi pesticida za koju Hrvatska smatra da se treba detaljno raspraviti na stručnoj razini, pri čemu je Hrvatska informirala Vijeće o nacionalnoj procjeni učinaka koju je izradila Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.