Novosti

Komasacija više od 890 hektara poljoprivrednog zemljišta na području Grada Novske

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je sa suradnicima u ponedjeljak 13. studenog 2023. godine tijekom radnog posjeta Sisačko-moslavačkoj županiji gradonačelnici Grada Novske Mariji Kušmiš uručila Odluku o odabiru područja na kojem će se provesti komasacija, kojom će se okrupniti više od 890 hektara poljoprivrednog zemljišta na području Novske.

„Riječ je o Odluci u okviru vrijedne i provedbeno zahtjevne reformske aktivnosti „Unaprjeđenje sustava za restrukturiranje poljoprivrednog zemljišta i komasaciju“ iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti putem kojeg smo za ulaganja u hrvatsku poljoprivredu osigurali sredstva u iznosu 131 milijuna eura. Ovom Odlukom komasirat će se više od 890 hektara na području Grada Novske; zahvaljujem gradonačelnici Kušmiš sa suradnicima na interesu i suradnji na aktivnosti koja značajno unaprjeđuje rad naših poljoprivrednika i doprinosi ciljevima Strategije razvoja poljoprivrede“ izjavila je ministrica Vučković.

Preduvjet za provedbu reformske aktivnosti u okviru NPOO-a bio je Zakon o komasaciji koji je donesen prošle godine, a kojim se nastoji omogućiti stavljanje u funkciju poljoprivredne proizvodnje rascjepkanog i zapuštenog zemljišta kojem je otežan pristup, kroz optimiziranje oblika i površine poljoprivrednog zemljišta, odnosno njegovim okrupnjavanjem te izgradnja vodnih građevina za melioracije i druge infrastrukture.

Ovom prigodom ministrica Vučković osvrnula se i na ulaganja u Sisačko-moslavačkoj županiji u okviru Programa ruralnog razvoja, putem kojeg je na ovom području odobrena potpora u iznosu od 214,78 milijuna eura i isplaćeno više od 181 milijuna eura potpore, a istaknula je i kako su površine pod poljoprivrednom proizvodnjom veće za 2 215 hektara u odnosu na 2020. godinu, dok županija istovremeno broji i 107 više poljoprivrednih gospodarstava. U okviru Mjere 7 odobreno je 21,6 milijuna eura potpore što uključuje, između ostalog, 5 ulaganja u vrtiće, 6 ulaganja u sektor vodoopskrbe, 8 ulaganja u nerazvrstane ceste te 8 ulaganja u kulturne i društvene domove, kao i 3 vatrogasna doma.