Novosti

Klaudia Dokozić: Treba samo raditi, kasnije se poslovi otvaraju sami od sebe

Da mi je ikada prije netko rekao da ću imati farmu životinja, odmah bih mu rekla da je lud i od srca se nasmijala. Ali, kako to u životu obično bude, nikad ne reci nikad, kaže Klaudia Dokozić koja farmu konja i koza razvija i uz pomoć sredstava Programa ruralnog razvoja.

“Počelo je sasvim slučajno. Prvo smo kupili kobilu frizijku koja je kasnije nastradala, ali imamo njenog potomka da nas podsjeća na nju. Kasnije smo uzeli još par konjića, a sasvim neplanski je došla i prva koza. Sad imamo malo stado od 17 koza, 13 jarića te 7 konja i dvije udomljene mace. I sve to nam se dogodilo u samo tri godine”, smije se Klaudia Dokozić koja drži Ranč Anđeli u zaseoku Anđeli (Bregi u općini Matulji, op.a).

Klaudia je inače stalno zaposlena u Udruzi osoba s invaliditetom Grada Opatije gdje obnaša dužnost predsjednice, a briga o životinjama joj, kaže, služi za odmak od civilizacije i potpunu relaksaciju.

“Prvi su uvijek najdraži pa tako i nama naš frizijac Felke. Inače frizijce obožavam, to su krasni konji blage naravi. Zovem ih blagim divovima, ogromni su, ali izrazito nježni. Od koza? Pa najviše volim onu ‘najgoru’ koja se zove Memo. Ona je kriva da smo uopće u životu krenuli s kozama. I suprug i ja smo gradska djeca i nekada smo konje i koze mogli vidjeti samo na televiziji. Da mi je ikada prije netko rekao da ću imati farmu životinja, odmah bih mu rekla da je lud i od srca se nasmijala. Ali, kako to u životu obično bude, nikad ne reci nikad”, smiju se ovi urbani seljaci, kako sami sebe nazivaju.

Na ideju o otvaranju OPG-a došli su nakon kupljenih 5.000 m2 zemljišta. Nakon registracije, informacije su počele dolaziti takoreći same pa tako i one o potporama od strane EU. Prijavili su se ubrzo na natječaj LAG-a Terra Liburnia i dobili 15.000 eura kroz podmjeru 6.3. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava”, tip operacije 6.3.1. Programa ruralnog razvoja za izgradnju nadstrešnice za sklanjanje životinja, ograde oko pašnjaka, kupnju poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme (solarni paneli, muzilica, traktor) te za nabavku domaćih životinja.

Do sada su iz sredstava dobivenih preko LAG-a nabavili traktor koji je već u punom pogonu, ogradili teren, nabavili 10 koza, dobili su struju od solarnih panela. Još treba napraviti nadstrešnicu za kozice što je u planu ovo proljeće i s tim bi se ta mjera zatvorila, doznajemo.

Paralelno su radili na drugom projektu i prijavili se na podmjeru 6.2. “Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnom području” odnosno tip operacije 6.2.1. te ostvarili pravo na dodatnih 50.000 eura potpore. “S tim sredstvima ćemo izgraditi nove štale za konje, ispuste i novo jahalište”, otkrivaju.

Vezano za apliciranje na natječaje, smatra da se treba javljati, ali nastupiti s kvalitetnim projektom. Bez kvalitetne ideje i isto tako napisanog projekta nema smisla upuštati se u tu avanturu. “Uredit ćemo na ranču dvije drvene kuće za ljubitelje robinzonskog turizma. Danas ljudi traže originalnost, ne samo standardni smještaj u lijepo uređenom apartmanu. Mi im želimo omogućiti drugačiji doživljaj gdje će imati priliku biti u direktnom doticaju s prirodom”, otkrivaju planove.

Inače, sve je počelo zbog sina i nemogućnosti da često odlaze na jahanje, zbog čega su odlučili kupiti prvog konja. Danas imaju u ponudi edukativne igraonice, školu jahanja, mogućnost proslave rođendana, a može se doći i samo razgledati.

Osim što nude terapijsko jahanje i ono za građanstvo, uskoro otvaraju izletište, a Klaudia je završila i školovanje za sirara pa planira nuditi sireve i jogurte od kozjeg mlijeka koje bi mogli prodavati malim dućanima i restoranima. Malo je sve zapelo radi situacije oko koronavirusa, no ne jada se. “Ako ništa, imat ćemo za svoje potrebe solidne količine mlijeka, sireva, jogurta i ostalih delicija. Znat ćemo što jedemo i nije nas strah”, kažu.