Uspješne priče

Iz stočarstva u vrhunska vina, podižu i vinski podrum

U ova, kako ih mnogi nazivaju, teška vremena kada mnogi mladi Slavonci masovno napuštaju svoja ognjišta, svoju očevinu i djedovinu, i odlaze u potrazi trbuhom za kruhom u inozemstvo, priča o supružnicima Marijani (37) i Hrvoju Pavloviću (37) iz Velike.

Tim više što su roditelji četvero djece, što u svom poslu vinogradarstvu i vinarstvu imaju veliku potporu Hrvojevih roditelja Ivana i Jagode, što su odlučili ostati na selu gdje su ulaganjima vlastita novca i uz puno rada, zalaganja i odricanja stvorili uzorno gospodarstvo od kojeg mogu živjeti. Kažu da su u vinogradarstvo i proizvodnju vina krenuli praktično od nule.

“Otac se 2004. godine prestao baviti proizvodnjom mlijeka i tovom svinja, jer je to tada bilo neisplativo. Ja sam se vratio iz Zagreba gdje sam studirao i zaista smo od nule krenuli u novu i neizvjesnu proizvodnju: od krčenja šikara, uređenja zapuštenih parcela i pašnjaka do ravnanja terena, obrade i kvalitetne pripreme tla za sadnju vinove loze. Bilo je tu puno rada, muke, truda, ulaganja, ne smijem se ni sjetiti tih vremena koliko je bilo posla, odmah se naježim. Te 2004. godine posadili smo nepuna 2 hektara vinograda i onda smo postupno širili nasad sa vinskim sortama vinove loze tako da trenutno imamo 9 hektara vlastitog vinograda i jedan hektar u zakupu”, prisjeća se Hrvoje početka važne prekretnice u životu obitelji.