Uspješne priče

Iz EU fondova povukli tri milijuna kuna

Kada sam s Anđelkom Kopeckim, vlasnikom Poljoprivrednog obrta Kopecki iz Lipovljana dogovarao reportažu o proizvodnji mlijeka, novim ulaganjima preko mjera Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske i poljoprivredi općenito odmah mi je rekao:

“Nemojte o nama pisati, u poljoprivredi je puno problema koji se ne rješavaju, svašta ću vam reći, a to se mnogima neće svidjeti…”
Ipak, popustio je, i prošlog tjedna posjetio sam uzornu farmu kapaciteta 75 mliječnih krava sa izmuzištem koja je izgrađena prije sedam godina. Financirana je u sklopu Operativnog programa za govedarstvo: kreditom HBOR-a (3.770.000 kuna), kapitalnim ulaganjem od strane Ministarstva poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja (2.035.000) i vlastitim sredstvima. Cijela investicija iznosila je oko 7.500.000 kuna. U sklopu te velike investicije nabavljena je i sva pripadajuća oprema, mikser-prikolica, financirani su i trenč silosi te pristupna cesta sa svom infrastrukturom.

Na prvi pogled na lijepo uređenoj farmi o kojoj Anđelko i njegovi vrijedni članovi obitelji skrbe marom dobrog gospodara teku med i mlijeko. No, baš i nije tako. U proizvodnji mlijeka puno je rada, zalaganja, ali i problema koje za sada uspješno prevladavaju, šire i moderniziraju proizvodnju.