Novosti

I planinari koriste EU sredstva, Ivanečka piramida zasjala u novom ruhu

„Obnova piramide na Ivančici” prvi je EU projekt HPD-a Ivančica Ivanec, uspješno apliciran i proveden kroz natječaj za tip operacije 8.5.2. Iznimno nam je drago što je on vezan upravo uz očuvanje stoljetnog simbola ivanečkog planinarstva, kaže Borislav Kušen, predsjednik HPD-a Ivančica Ivanec.

Krajem lipnja 2018. godine otvorena je novoobnovljena piramida na Ivančici, najvišoj planini sjeverozapadne Hrvatske. Ivančica je prekrasna destinacija za ugodne šetnje i planinarenje s blagih južnijih strana od Budinščine, Zlatara i Lobora, te strmih sa sjevera iz Ivanca i Lepoglave. Obnova ivanečkog i nacionalnog simbola planinarstva starog više od 90 godina, provedena je zahvaljujući bespovratnoj potpori iz Programa ruralnog razvoja. Projekt “Obnova piramide na Ivančici“ prijavljen je u listopadu 2016. godine na natječaj: Mjera 8 “Ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma“, podmjera 8.5. “Potpora za ulaganje u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava“, tip operacije 8.5.2. “Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“. Korisnik potpore je Hrvatsko planinarsko društvo “Ivančica“ Ivanec.

“Projekt ‘Obnova piramide na Ivančici’ prvi je EU projekt HPD-a Ivančica Ivanec. Iznimno nam je drago što je on vezan upravo uz očuvanje stoljetnog simbola ivanečkog planinarstva. Ponosan sam što piramidu ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama planinara, rekreativaca i turista. Ona je danas sigurna za sve posjetitelje koji žele uživati u prekrasnom pogledu“, kaže Borislav Kušen, predsjednik HPD-a Ivančica Ivanec.

Provedba projekta odvijala se na vršnom dijelu planine Ivančice, na 1.061 metar nadmorske visine, u području ekološke mreže. Parcela na kojoj se nalazi piramida u vlasništvu je HPD-a Ivančica Ivanec, a nalazi se na području grada Zlatara, odnosno katastarske općine Belec. “Ovaj projekt bio je višegodišnji cilj našeg Društva koje aktivno djeluje već 120 godina. Puno nam je pomoglo što je projekt sufinanciran u stopostotnom iznosu jer kao udruga raspolažemo s ograničenim financijskim sredstvima“, dodao je Kušen.

Provedeni projekt ima puno širi i značajniji učinak od same građevinske obnove. Važnost je u očuvanju kulturne baštine ivanečkog kraja koja je neraskidivo povezana s najvećim i najljepšim prirodnim potencijalom – planinom Ivančicom. Sama piramida materijalni je simbol prirodnog bogatstva. Kulturna i prirodna baština stvara jedinstven turistički potencijal koji je prepoznat i od strane jedinice lokalne samouprave, što potvrđuje kapitalni gradski projekt izgradnje Muzeja planinarstva, jedinog u Hrvatskoj. Provedba predmetnog projekta zaokružuje stoljetnu planinarsku ivanečku priču. Preteča piramida koja je predmet obnove u projektu izgrađena je davne 1893. i bila je drvena, a piramida koja je obnovljena u svom metalnom obliku datira iz 1929. godine. Obnova piramide izvodila se po fazama. Svaki temelj je prvo otkopan do dna temelja, zatim su odštemani svi oštećeni dijelovi. Nakon toga je ugrađena kompletna armatura, betonirana je stopa pa potom bočna strana i gornja ploča. U postojeći, zdravi beton, ubušeni su odgovarajuće ankeri na svakih 30 cm u oba smjera te je izvedena veza – spoj staroga i novoga. Temeljne grede i stubište betonirani su nakon izvedbe sanacije temelja tornja. U završnoj fazi radova izvršeno je čišćenje i bojanje vidikovca. Cijena izvedenih radova je 75.731,88 kuna te je financirana odobrenim bespovratnim sredstvima u 100% iznosu.

Ukupna vrijednost projekta u konačnici je zbog dodatnih, neplaniranih troškova bila 78.231,88 kuna, a preostali dio novca osiguralo je samo Društvo. Troškovi su bili: troškovi uređenja gradilišta nakon završetka građevinskih radova u iznosu od 1.250 kuna te trošak promidžbe i vidljivosti projekta u iznosu od 1.250 kuna, a koji obuhvaća izradu trajne informativne ploče i gravirane pločice.