Novosti

Gradnjom vrtića pokrenuli Ravnu Goru: mališanima prostor, odraslima posao

Ravnogorski dječji vrtić trenutno djeluje u sklopu osnovne škole, a izgradnjom objekta sufinanciranog sredstvima Programa ruralnog razvoja, otvorit će se primjeren prostor za pedesetak mališana, ali i pokrenuti cijela zajednica.

I vrtićarci Ravne Gore dobit će svoj vlastiti prostor. Umjesto u prostorijama osnovne škole, iduće će godine useliti u novi objekt. “S obzirom na demografsko stanje u Gorskom kotaru, izgradnja ovakvih objekata je nužnost jer su vrtići jedan od preduvjeta da mlade obitelji ne odlaze iz našega kraja“, iskren je načelnik Općine Ravna Gora Mišel Šćuka.

Upravo s ciljem ublažavanja nepovoljnih demografskih trendova, ali i osiguravanja uvjeta za ostanak mladih obitelji, Općina je kandidirala projekt izgradnje dječjeg vrtića na natječaj za provedbu podmjere 7.4. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”, tipa operacije 7.4.1. iz Programa ruralnog razvoja.

“Ukupna vrijednost projekta s PDV-om nešto je veća od 15.300.000 kuna, a temeljem Ugovora o financiranju, zaključenog između Općine i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, utvrđeno je da procijenjeni iznos potpore iznosi 7.440.000 kuna“, doznajemo od voditeljice Odsjeka za opće poslove, Ivane Radočaj.

Sredstva za financiranje preostalih troškova do ukupne vrijednosti projekta Općina osigurava kroz zaduženje pri Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak te iz drugih javnih izvora. “Kada se izvedbenoj cijeni pribroje troškovi opremanja budućeg vrtića, kao i troškovi kompletne projektno-tehničke dokumentacije i nadzora, cijena doseže nešto više od 15 milijuna kuna, a otplata kredita kojim se taj iznos planira pokriti trajala bi 13 godina“, doznajemo iz Općine.

U novom vrtiću moći će boraviti 50-ak djece u dvije odgojne i jednoj jasličkoj skupini. “Ravnogorski dječji vrtić trenutno djeluje u sklopu osnovne škole, a izgradnjom novog objekta očekuje se niz organizacijskih i sadržajnih noviteta u predškolskom odgoju. Radi se o izgradnji samostalne predškolske ustanove, ali unutar objekta bi se nalazile i prostorije koje će moći koristiti udruge čiji je fokus djelovanja usmjeren na rad s djecom“, objašnjava općinski načelnik.

Temeljni kamen na gradilištu položila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, a plan je da se u ljeto iduće godine otvore vrata novog vrtića.

Projekt doprinosi i stvaranju novih radnih mjesta te povećanju zaposlenosti. “Slijedi osnivanje dječjeg vrtića kao samostalne ustanove i pokretanje aktivnosti vrtića u novom objektu, što za posljedicu ima pružanje novih usluga većem broju korisnika zajednice sa sadašnja 22 korisnika na ukupno 52 djece. Zbog povećanog opsega rada s predškolskom djecom predviđeno je novo zapošljavanje stručnih osoba. Dakle, projekt identificira potrebu za zapošljavanjem i to u onom segmentu u kojem je ono nužno“, navodi Šćuka.

K tome, dodaju iz Općine, roditelji djece korisnika dječjeg vrtića, koji do sada nisu mogli biti u radnom odnosu jer nisu imali kome ostaviti djecu na čvanje, moći će aktivno tražiti posao te se u konačnici i zaposliti. Sama izgradnja će stvoriti nova privremena radna mjesta, koja podrazumijevaju potrebu za većim brojem djelatnika iz građevinskog i drugih sektora, a aktivne će udruge za svoj rad koristiti prostor polivalentne dvorane unutar objekta.

“Novi vrtić pokrit će sve sadašnje potrebe naše općine, a ako nam prostor postane pretijesan, s radošću ćemo ići u širenje. Projektom je osiguran funkcionalan i kvalitetan prostor za rad s predškolskim uzrastom djece. Znamo da sve to traži ulaganje, kako od same izgradnje, tako i za sam rad vrtića, ali čvrsto stojimo pri tome da je ustanova ovakve vrste nužno potrebna u daljnjem razvoju našega kraja“, smatra načelnik.