Novosti

Filip Petrović (24): Ako ste prvih godina na pozitivnoj nuli – budite sretni

Želite li se baviti poljoprivredom, prije svega se upitajte koji je vaš motiv jer ako primarni nije ljubav, nisam siguran koliko je pametno uopće ulaziti u ovaj posao, kaže Filip Petrović koji sa zaručnicom Lidijom razvija svoj eko OPG Stara Cesta i uz pomoć sredstava Programa ruralnog razvoja.

“Prije nego li smo preuzeli OPG, zaručnica Lidija Baričević i ja smo prvo od njezinog tate kupili par koza, a potom nabavili i nekoliko krava. Polako smo počeli na potpuno ekološki način proizvoditi mlijeko i razne vrste sireva – škripavac kozji i kravlji, polutvrdi sir, sirevi s raznim začinima, a posjedujemo i ekološki certifikat. Planiramo dalje širiti spektar proizvoda, radit ćemo u budućnosti i prerađevine od mesa, slanine, domaće kobasice i ostalo”, počinje priču ovog mladog para Filip Petrović (24), nositelj OPG-a Stara Cesta.

Mladi par je, naime, od njezinih roditelja preuzeo OPG 2018. godine. Prije toga su kraće vrijeme živjeli u okolici Rijeke, no ipak su odlučili preseliti u Donji Zagon kod Lidijinih. “Počeli smo s kozama i kozjim sirom. Naravno da su kokoši nezaobilazne tako da imamo domaće i kokice hrvatice pa prodajemo i domaća jaja. Kako smo oboje ‘ludi za konjima’, kupili smo i prvog konja, dok smo kobilu dobili na poklon od Lidijinog tate”, opisuje Filip.

Dok zove krave da nam se približe, ističe kako sad nude i kravlji sir. “Nabavili smo četiri krave simentalke, proširili asortiman proizvoda i počeli uvoditi nove vrste sireva pa tako sada nudimo: kravlji škripavac, kravlji kuhani, kuhani sa začinima, polutvrdi slani te kozji škripavac, kuhani i kuhani sa začinima. Tko god proba naš Zagonjski škripavac, obavezno se po njega vraća”, zadovoljno dodaje.

S obzirom da posjeduju EKO certifikat, prijavili su se i korisnici su IAKS mjere 11. “Ekološka proizvodnja bi trebala biti naša budućnost, da znamo od kuda nam dolazi hrana i da se smanji uvoz. Hrvatska ima potencijala hraniti sama sebe i još pola Europe. Mislim da bi ljudi trebali više gledati gdje i što kupuju”, kaže Filip i dodaje da im potpore kroz mjeru 11 dobro dođu jer znače i više sredstava za ulaganje u proširenje OPG-a.

“Certifikat nam je iznimno važan jer i naši kupci znaju da dobivaju provjerenu hranu”, naglašava.

Uz korištenje ove mjere, odluku o širenju OPG-a pratila je i prijava na natječaj iz podmjere 6.3. “Potpora razvoju malih poljoprivrednika gospodarstva” odnosno tip operacije 6.3.1. Programa ruralnog razvoja. “U travnju prošle godine dobili smo pozitivan odgovor i ostvarili pravo na potporu u iznosu od 111.187,00 kn koja se isplaćuje u dvije etape. Prvu polovicu sredstava smo dobili, a drugu ćemo nakon završetka projekta. Do sada smo kupili tri ždrebice, kosilicu i grabilicu, a još ćemo uzeti četiri kobile i tri ličke buše. Naš posao je bio pripremiti potrebnu dokumentaciju, ostalo
je u potpunosti odradila agencija koju smo angažirali”, zadovoljno će mladi par.

U planu im je kroz naredne godine pokrenuti mini siranu, uvesti u ponudu i ostale mliječne proizvode poput skute, jogurta, kefira, svježeg sira i drugih. “Voljeli bi imati kušaonicu. San nam je da oboje možemo živjeti od rada na našem OPG-u. Razvijali bi i turizam, da nam ljudi dolaze na rekreativno jahanje i u školu jahanja. Razmišljamo i o mini-zoološkom vrtu domaćih životinja”, kažu.

U poljoprivredi ništa ne ide preko noći. Kad se kreće u posao mora se imati konkretan cilj, biti uporan i prvih 5-7 godina ne očekivati zaradu jer se u početku puno ulaže, smatra. “Moja poruka mladima je sljedeća: kada se krenete baviti ovom proizvodnjom, nemojte odustajati ako naiđete na prepreke. Kad nastane problem, tek onda treba jače ‘zagristi’. I još nešto vrlo važno – ako budete tih prvih godina na nekoj pozitivnoj nuli, budite sretni. Prije svega se upitajte koji je Vaš motiv za ulazak jer ako primarni nije ljubav prema tom poslu, nisam siguran koliko je pametno uopće započinjati”, zaključuje Filip.