Novosti

Eko mandarine s OPG-a Prović: Nikad nije kasno za napraviti preokret u proizvodnji

Nije lako napraviti zaokret, promijeniti se, ali shvatili smo da nikad nije kasno napraviti pravu stvar, nanovo učiti, stjecati nove spoznaje. Za to treba puno rada, ručne obrade, a ponajviše ljubavi, kaže Vlaho Prović čijemu je OPG-u koji se bavi ekološkom proizvodnjom puno pomogla IAKS mjera 11.

Za manje od tjedan dana, točnije 25. rujna, na OPG Prović Vlaho – Ekološki uzgoj mandarina i maslina, započet će berba ranih sorti mandarina. S nasada u vlasništvu OPG-a koji se nalazi u Opuzenu, u središtu bajkovite Delte Neretve, a koji se bavi ekološkom proizvodnjom citrusa – mandarina, naranči, limuna i klementina te proizvodnjom maslina i maslinovog ulja, očekuje se urod od 30 tona.

Mali je to OPG, kažu nam otac i sin, Ivica i Vlaho Prović, s poljoprivrednom površinom od 3,4ha. Iskrčili su stare nasade mandarina i koštičavog voća od 2012. do 2014. te posadili nove nasade citrusa i maslina. Mandarina im čini 80% proizvodnje. Zaokret su napravili 2016., kada su svu proizvodnju, na šest parcela, prijavili u ekološku poljoprivredu. Okreću se ekološkoj proizvodnji, te od nadzornih stanica dobivaju EKO certifikat proizvodnje u prijelaznom razdoblju.

“Radeći na zemlji, razgovarajući s ljudima, promatrajući prirodu koja nas okružuje, uvidjeli smo da je krajnje vrijeme da se čovjek prestane boriti protiv prirode. Nije lako napraviti zaokret, promijeniti se, ali shvatili smo da nikad nije kasno napraviti pravu stvar. Za to treba puno rada, ručne obrade, a ponajviše ljubavi. Ljubavi ne nedostaje, ona seže iz djetinjstva, poljoprivreda je oduvijek bila osnovna djelatnost naše obitelji”, kažu otac i sin čiji je OPG osnovan 2003.

Uslijedilo je najteže – plasiranje plodova na tržište. Uloženo je puno truda u pronalaženju pravih kupaca, koji će prepoznati trud i kvalitetu ekološkog proizvoda. I kad im je bilo najteže, nisu se pokolebali, a reakcije njihovih kupaca bile su jako dobre, zadovoljni su kvalitetom, slatkoćom i svježinom ploda. “Za ući u ekološku poljoprivredu, prva i osnovna stvar koja je bitna, je da i sami morate tako živjeti! Također, morate prijaviti svu svoju proizvodnju na svim parcelama, a ne samo jedan dio”, kaže Vlaho Prović, mladi poljoprivrednik i nositelj gospodarstva.

Obvezno razdoblje prelaska sa konvencionalne na ekološku poljoprivredu (višegodišnji nasadi) traje tri godine, tzv. prijelazno razdoblje (da se zemlja i biljka očiste od konvencionalne upotrebe), kojeg možete skratiti na dvije godine, ako su vam sve analize jako uredne. Tada dobivate EKO certifikat za prijelazno razdoblje. Nakon treće (druge) godine, dobivate puni EKO-certifikat. “U ovome morate biti punih pet godina i normalno i nakon toga”, kaže Vlaho.

Neke Mjere Programa ruralnog razvoja, dodaje Vlaho, pokazale su se jako korisnim za male OPG-e, dok su druge mjere, nažalost, nedostižne. “Nas je jako zanimala IAKS Mjera 11. – Ekološki uzgoj. Ova Mjera nam je puno pomogla u početnoj proizvodnji”, dodaje Vlaho.

Kako otkriva, M11 – Ekološki uzgoj odnosno Podmjere 11.1. Plaćanja za prijelaz na prakse i metode ekološkog uzgoja, korisnici mogu biti poljoprivrednici ili grupe poljoprivrednika upisani u Upisnik poljoprivrednika, koji odgovaraju definiciji aktivnog poljoprivrednika sukladno Zakonu o poljoprivredi, čije su površine upisane u ARKOD sustav, koji su u prijelazu na ekološku proizvodnju. Potpore su sljedeće: Oranice 347,78 EUR /ha, Višegodišnji nasadi 868,18 EUR/ha, Povrće 576,94 EUR /ha, Trajni travnjak 309,94 EUR /ha.

Tu je i Podmjera 11.2. Plaćanja za održavanje praksi i metoda ekološkog uzgoja, a potpore su: Oranice 289,92 EUR /ha, Višegodišnji nasad 723,48 EUR /ha, Povrće 480,78 EUR /ha, Trajni travnjak 258,28 EUR/ ha.

“Potpora je bespovratna u vidu godišnjeg plaćanja po hektaru kao nadoknada korisniku zbog gubitka prihoda i dodatnih troškova koji su rezultat usklađivanja s posebnim uvjetima, a koji nadilaze minimalno propisane uvjete. Pozivamo sve poljoprivrednike dobre volje i ako imaju snage i mogućnosti da uđu u ekološku poljoprivredu”, poziva Vlaho dodajući da su se prijavili i na Mjeru 6 odnosno tip operacije 6.1.1. “Potpora mladim poljoprivrednicima“, do 20.000 eura.

“Velika nam je želja nabaviti mali polovni voćarski traktor i bočnu unutar-rednu frezu, koja bi nam uvelike pomogla u okopavanju mandarina”, dodaje Vlaho.