Uspješne priče

Dominik Kljaić: Mnogi i danas misle da za proći na mjerama ruralnog razvoja treba “štela”. Mi smo dokaz da nije tako!

Drvoprerađivačkom obrtu Fagus prošla su četiri projekta vrijedna 6 milijuna kuna za modernizaciju i proširenje proizvodnje i marketing, od čega dva iz Programa ruralnog razvoja, a u pripremi je i peti projekt vrijedan 4 milijuna kuna. Od ukupnog iznosa oko 50 posto bespovratna su sredstva iz fondova Europske unije!

Među uspješnijima u povlačenju EU novca je Drvoprerađivački obrt Fagus iz Stare Gradiške koji se bavi proizvodnjom paleta, letvica i drvenih elemenata. Prošle i ove godine kroz četiri projekta Fagus je ušao u investicije od 6 milijuna kuna, a pripremaju i peti projekt vrijedan 4 milijuna kuna. Tim će novcem modernizirati i proširiti proizvodnju, omogućiti nova zapošljavanja, zadovoljiti potražnju za paletama, a nadaju se da će im Hrvatske šume omogućiti i povećanje kvote za nabavu trupaca.
Od 2005. Fagus je naša samostalna obiteljska tvrtka koju uspješno vodimo sin Dominik i ja. Osnovna djelatnost nam je proizvodnja paleta za jednokratnu upotrebu za kojima vlada velika potražnja i za sada ne možemo zadovoljiti sve potrebe tržišta“, kaže Antun Kljaić, vlasnik drvoprerađivačkog obrta Fagus.
Trenutno je u tvrtki, kaže, krš, ali se puno radi na stvaranju boljih uvjeta za proizvodnju.

Krenuli smo prošle godine i dosad su nam prošla već četiri projekta ukupne vrijednosti 6 milijuna kuna, od čega dva iz Programa ruralnog razvoja, tipovi operacije 8.6.2. i 8.6.3. te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstva poljoprivrede kroz De minimis potpore. Pripremamo i novi projekt za mjeru 8, odnosno tip operacije 8.6.2. „Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva“ za izgradnju hale od 600 kvadrata u koju ćemo smjestiti novo postrojenje za proizvodnju paleta vrijedno 4 milijuna kuna. Taj projekt ćemo aplicirati čim u potpunosti završimo prethodni projekt iz istog tipa operacije 8.6.2., koji se odnosi upravo na ulaganja u te nove strojeve u vrijednosti 2 milijuna kuna, uz povrat ulaganja u iznosu 50 posto. Dakle, kada isplatimo strojeve i dobijemo povrat sredstava, prijavljujemo se na novi natječaj. S novim strojevima moći ćemo utrostručiti proizvodnju“, kaže Antun.
Kažu da im je u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti prošao projekt “Povećanje energetske učinkovitosti i korištenje OiE gospodarsko-proizvodne zgrade za preradu drva“. Instalirat će 520 četvornih metara sunčanih kolektora na postojeću halu za proizvodnju 100 kilovata solarne energije što će u potpunosti zadovoljiti potrebe njihova obrta.
Drvoprerađivački obrt Fagus uspješno je kandidirao i projekt vrijedan 450 tisuća kuna, uz povrat novca u iznosu od 50 posto. Kažu, riječ je o mjeri 8 Programa ruralnog razvoja, tipu operacija 8.6.3. “Ulaganje u marketinške aktivnosti u svrhu unaprjeđenja poslovanja Obrta Fagus“. U to su uključeni jumbo plakati, oglašavanje, uređenje prostorije koja će biti prezentacijska dvorana, izrada aplikacije za prezentaciju proizvoda..

Ako sve bude išlo po planu, s novom ćemo proizvodnjom u postojećoj renoviranoj i novoj hali započeti u svibnju sljedeće godine“, kaže Antun.
I sin Dominik je zadovoljan što su krenuli u veliki investicijski ciklus. “Nikada ne bismo mogli ići u ovoliko proširenje da se nismo kandidirali za navedena sredstva.. U ovim uvjetima proizvodnje i poslovanja u Hrvatskoj teško je kupiti nekakav stroj od milijun kuna i zašto ne bismo iskoristili sve pogodnosti korištenja tih poticajnih sredstava.
Prema našim pozitivnim iskustvima sredstva mogu puno pomoći unapređenju gospodarstva, ali bi se poduzetnici, vlasnici tvrtki i OPG-a, trebali projektima i idejama više zauzimati za njihovo korištenje. Nažalost, čini mi se da mnogi još nisu spremni ulaziti u takve pothvate, možda se boje rizika i odgovornosti. Možda su i nedovoljno informirani, misle da je potrebno imati nekakvu “štelu“. Mi smo shvatili da se uz dobru konzultantsku kuću koja zna svoj posao, i kojoj je stalo da dobar projekt prođe, može puno napraviti“, kaže Dominik.