Novosti

Braća Karavidović prvaci u oranju, još bolji stočari!

Šimo, Mato i Ivan trojica su braće koja s ocem i stricem nastavljaju širiti farmu muznih krava. Šimo i Ivan vlasnici su vlastitih OPG-ova, a i Mato (17) će, čim bude punoljetan, osnovati svoj. Injekciju poticaja, kako kažu, dala su im sredstva Programa ruralnog razvoja.

Na 16. natjecanju orača Brodsko-posavske županije, održanom lani početkom kolovoza, u kategoriji plugovi premetnjaci prva tri mjesta osvojila su braća Karavidović iz Gundinaca: Šimo, Mato i Ivan. One koji ih poznaju to nije začudilo jer je riječ o poljoprivrednicima koji su od malih nogu zaljubljeni u zemlju i stočarstvo. Trenutačno obrađuju oko 220 hektara zemlje i na zajedničkoj farmi, jednoj od najvećih u toj županiji, drže oko 290 muznih krava. Od toga oko 60 posto njemačkog crno-bijelog holsteina koje su bolje mliječnosti i oko 40 posto simentalki čija se telad bolje prodaju. Godišnje Karavidovići proizvedu oko milijun litara mlijeka.

Farmu su osnovali njihov otac Ivica i stric Mato, vlasnici tvrtke “Karavidović“ d.o.o., a Šimo (24) i Ivan (26), poljoprivredni tehničari, osnovali su obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Šimo ima 110 muznih krava, Ivan 55, ostalo su muzne krave tvrtke njihova oca i strica. Čim bude punoljetan OPG će osnovati i najmlađi brat Mato (17).

“Sada sam se upravo vratio s oranja, idem ručati, pa opet natrag na oranje. Najviše volim raditi na poljoprivrednim strojevima“, kaže agilni mladić Mato.

Uz vlasnike tvrtke “Karavidović“ na farmi rade i njihove supruge Đurđica i Ana, Šimina supruga Ana Marija, Ivanova supruga Anita, a pomažu i sestre Barbara i najmlađa Ana. Pravi obiteljski posao u kojemu svatko ima svoje obveze.

“Kako se kaže, radimo 25 sati dnevno. S ovoliko stoke imamo jako puno posla. Živimo od poljoprivrede, školovali smo se za to, volimo taj posao i ostali smo živjeti na selu“, kaže Šimo dok obilazimo farmu koja je nekada bila vlasništvo slavonskobrodskog Agrokombinata “Jasinje“, a oni je kupili prije 11 godina. Objašnjavaju da su objekti na farmi u dosta lošem stanju i da bi u obnovu trebalo uložiti mnogo novca, a to je nemoguće bez sredstava Europske unije. Potrebno je obnoviti objekte, izgraditi silose i lagunu za gnojnicu pa se nadaju da će s vremenom uspjeti to ostvariti kandidiranjem na neki natječaj iz Programa ruralnog razvoja.

A kada je riječ o EU sredstvima Šimo i Ivan ističu da su prošli na podmjeri 6.1. “Potpora mladim poljoprivrednicima” odnosno tipu operacije 6.1.1. Ostvarili su pravo na po 50 tisuća eura bespovratno. Za taj novac Ivan je kupio kupio 30 junica i prikolicu za prijevoz žitarica, a Šimo je sve uložio u nabavu 60 junica.

“Konkretno, taj bespovratni novac za nas mlade poljoprivrednike, mene i brata, velik je poticaj. Velika injekcija da lakše i brže i s više volje krenemo dalje u posao od kojeg živimo“, kaže Ivan. Dodaje da je prošle godine preko Lokalne akcijske grupe “Slavonska ravnica“ prošao na natječaju za tip operacije 1.1.1. “Restrukturiranje, modernizacija i povećanje vrijednosti poljoprivrednih gospodarstava”. Za tih 10 tisuća eura kupit će kosilicu za košnju djeteline i malčer za malčiranje rubova kanala.

Zanimljivo je da je njegov brat Šimo aplicirao i na podmjeru 4.1. “Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva”, tip operacije 4.1.1. “Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava”, ali nije mogao proći jer mu je OPG bio premlad. Ovih dana predaje novu prijavu za navedeni tip operacije.

“Prođem li, kupio bih mikser-prikolicu za stočnu hranu i traktor koji će ju pokretati. Inače, što se tiče strojnog parka dosta dobro smo opremljeni – imamo 13 traktora i sve ostale strojeve i
priključke za ovoliko veliku proizvodnju“, kaže Šimo. Plan im je i dalje se širiti, ali to, kažu, ovisi o tome hoće li proći na nekoj od mjera Programa ruralnog razvoja, ali i na natječaju za državno poljoprivredno zemljište.