Novosti

Agencija za plaćanja nastavlja s isplatama u podmjeri 6.3. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava”

Nastavljaju se isplate unutar podmjere 6.3. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava”. Djelatnici Agencije za plaćanja s danom 18.kolovoza 2016. godine, odobrili su ukupno 831 Zahtjev za potporu u iznosu od 94.580.393,49 kuna.

Ukupan iznos dosad isplaćenih prvih rata poljoprivrednicima jest 21.958.948,09 kuna.

To su svakako dobre vijesti za korisnike Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014.-2020., međutim djelatnici Agencije za plaćanja nastavljaju s daljnjom obradom prijavljenih projekata. Nije na odmet napomenuti kako se sukladno članku 26. stavku (4) Pravilnika (NN 42/15) Zahtjev za isplatu prve rate podnosi nakon zaprimanja odluke o dodjeli potpore, a Zahtjev za isplatu druge rate podnosi se nakon provedenih aktivnosti u poslovnom planu, ali ne kasnije od tri godine od odluke o dodjeli potpore!

Zahtjev za isplatu podnosi se putem sustava AGRONET, a Upute za popunjavanje prvog Zahtjeva za isplatu (prve rate) nalaze se u Vodiču za korisnike potpora iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a možete ih pronaći ovdje. 

U skladu s aktivnostima navedenim u poslovnom planu korisnici mogu ulagati u modernizaciju gospodarstva (kupnja mehanizacije ili građenje/opremanje objekata), ili u povećanje ukupnog standardnog ekonomskog rezultata gospodarstva (kupnja domaćih životinja, jednogodišnjeg/višegodišnjeg bilja, sadnog materijala) te mogu provoditi aktivnosti iz poslovnog plana koje imaju pozitivan utjecaj na okoliš, odnosno ulagati u obnovljive izvore energije, čija će energija služiti u svrhu obavljanja poljoprivredne djelatnosti.

Osim navedenog, u poslovnom planu mogu se prikazati i aktivnosti operativnog poslovanja poljoprivrednog gospodarstva te stjecanja potrebnih stručnih znanja i sposobnosti za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade proizvoda iz Dodatka I Ugovora o EU.

Potporu unutar podmjere 6.3. iz Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014.-2020. ostvariti će svi korisnici koji ispunjavaju kriterije Natječaja, odnosno Pravilnika, budući ukupan iznos sredstava javne potpore iznosi 16.860.000 eura u kunskoj protuvrijednosti (NN 45/16).

Tablicu svih dosad odobrenih projekata unutar podmjere 6.3. možete pogledati ovdje.