Novosti

52 milijuna kuna za financiranje projekata prerade drva

Ministar Tomislav Tolušić prisustvovao je danas, 20. prosinca 2017. godine potpisivanju ugovora o financiranju vrijedna 52 milijuna kuna u okviru mjere 8 Programa ruralnog razvoja, koje je potpisala ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić s 24 drvoprerađivača.

Ugovori su rezultat natječaja za tip operacije 8.6.2. “Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva”, a potpora (bespovratna sredstva) po projektu iznosi do 50% ukupnih prihvatljivih troškova. Većina odobrenih projekata odnosi se na kupnju strojeva, alata, uređaja i opreme za predindustrijsku preradu drva, te manji dio za rekonstrukciju i izgradnju objekata.

 

 

Korisnici mjere 8 su obrti, mikro, mala i srednja poduzeća registrirana za djelatnosti prerade drva, a mjerom se želi potaknuti razvoj šumarskog sektora, te i na taj način doprinijeti razvoju ruralnih područja i stvaranju novih radnih mjesta.

Svako novo radno mjesto u ruralnom području ima neprocjenjivu vrijednost i ne može se izraziti u novcu. Prerada drva jedna je od najvažnijih nepoljoprivrednih djelatnosti i aktivatora ruralnih prostora. Svi vi koji ste danas došli potpisati ugovore čekali ste više od godinu dana od zatvaranja natječaja jer je taj natječaj proveden po starim procedurama. U godinu dana se može svašta promijeniti, a investicije i ulaganja ne smiju toliko čekati. Zbog toga smo uveli velike proceduralne promjene i maksimalno skratili rokove obrade natječaja iz Programa ruralnog razvoja. Prvi natječaji po tim pravilima već su obrađeni i zadovoljan sam brzinom i rezultatima. Pratite natječaje i dalje, razvijajte ideje, prijavljujte se… stvarajte.“

– izjavio je ministar Tomislav Tolušić.