Uspješne priče

Ekološka poljoprivreda i vrhunski kulen – potencijali koji i mlade mogu zadržati na zemlji

Na 76 hektara vlastite zemlje i 80 hektara u zakupu obitelj Marić bavi se ekološkim uzgojem pšenice, pira, suncokreta, kukuruza, lucerne, soje, japanskog graha, zobi. Uzgajaju i svinje, a u svemu im pomaže potpora kroz podmjeru 11.2. Programa ruralnog razvoja

Velika upornost i ljubav prema poljoprivredi glavne su odlike Joze Marića iz Bilja kod Osijeka te ujedno i najveća motivacija za rad. Sa suprugom Božanom, koja je nositeljica OPG-a, obrađuje gotovo 156 hektara zemlje i bavi se ekološkom poljoprivredom, koristeći se IAKS mjerom 11 odnosno podmjerom 11.2. Programa ruralnog razvoja “Plaćanja za održavanje praksi i metoda ekološkog uzgoja“. Kaže da je potpora nužna i dragocjena. Kao najmlađi od devetero djece odmalena je zavolio rad na zemlji i život na selu, što je prenio i na svoju djecu. “Prije Domovinskog rata vlastitim sam radom stekao zemlju, strojeve, vozila, klaonicu, veliku kuću u Bilju i mesnicu u Osijeku, lijepo se živjelo i radilo, međutim zbog rata smo ostali bez svega pa smo morali krenuti ispočetka. Nadam se da će nam ono što smo izgubili u ratu država ipak nadoknaditi kroz natječaje za dodjelu zemlje. To je ujedno prilika da zadrži nas i našu djecu na zemlji”, govori Marić koji ipak ne dopušta crnim mislima da ga paraliziraju, nego koristi rad kao svojevrsnu terapiju i jedini put prema boljitku. Na 76 hektara vlastite zemlje i 80 hektara u zakupu bavi se ekološkim uzgojem pšenice, pira, suncokreta, kukuruza, lucerne, soje, japanskog graha, zobi, tritikala… i izvozi ih u Njemačku, Austriju i Dansku. Uzgaja i svinje, koje hrani čičokom, lomom žitarica i uljarica, a ima i nove planove. “Križali smo svinju fajfericu s hempširom i tako dobili svinje koje brže rastu, a meso im je ukusnije i sočnije. Imamo ih četrdesetak za sada, a nakon što se registriramo za izradu suhomesnatih proizvoda, namjeravamo povećati proizvodnju i otvoriti prodajne centre. Kvalitetu smo dokazali. Recimo, na Kulenijadi u Jagodnjaku 2016. godine bili smo šampioni u kvaliteti baranjskog kulena. Naše svinje ne jedu koncentrate, nego lom od žitarica i uljarica, a zbog njih smo počeli uzgajati i čičoku. To je vrhunsko meso, a za izvrstan kulen potrebni su još dobra paprika i domaći češnjak.

Ekološki proizvedenim žitaricama te uzgojem svinja i proizvodnjom kulena zatvaramo krug. Želimo ići ukorak s Europskom unijom pa se nadam da ćemo uspjeti povući sredstva iz EU. Od Osječko-baranjske županije lani smo dobili 25 tisuća kuna za kupnju strojeva za preradu mesa, kako bismo modernizirali proizvodnju. To je velika pomoć, bilo bi dobro kada bi takvih sredstava bilo što više“, mišljenja je Marić. Napomenuo je da čeka natječaje i za druge mjere Programa ruralnog razvoja kako bi izgradio veće skladište za zbrinjavanje uljarica i žitarica tijekom žetve, čeka i natječaje za dodjelu zemlje, potporu za električnu ogradu kojom bi ogradio oranice i livade kako bi svinje mogle nesmetano pasti. Planova je puno, a najviše ga veseli što je tu strast prenio i na djecu. Tako kći Ana studira agroekonomiku na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti i namjerava nastaviti obiteljski posao, kao i četrnaestogodišnji sin Karlo koji već sada uživa raditi na zemlji. “Sin radi sa mnom ravnopravno, hrani stoku, zna voziti traktor i kombajn, a također izrađuje kulene pa je i sam osvajao nagrade na natjecanjima“, kaže ponosni otac i dodaje kako na primjeru vlastite obitelji želi dokazati da ne mora biti istinita nova poslovica koja kaže da na mladima ostaje svijet, a na starima posao. Inače, potpore u podmjeri 11.2 iznose za oranice 289,92 EUR /ha, trajni nasad 723,48 EUR /ha, povrće 480,78 EUR /ha te trajni travnjak 258,28 EUR/ ha. Potpora je bespovratna u vidu godišnjeg plaćanja po hektaru kao nadoknada korisniku zbog gubitka prihoda i dodatnih troškova koji su rezultat usklađivanja s posebnim uvjetima, a koji nadilaze minimalno propisane uvjete.