Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj
Europa ulaže u ruralna područja

Hr EU

Novosti

Uspješna priča: Potpore iz Mjere 6 spasile buče od zaborava

Dok u Dalmaciji nijedan Badnjak ne može proći bez bakalara, u Hrvatskoj Kostajnici na taj dan svaka domaćica priprema sušene buče. Od davnina se jedu kao salata i obvezne su na blagdanskom stolu svake kostajničke obitelji.

Lokalna turistička zajednica je prije pet godina Kostajničke pletenice proglasila suvenirom grada Hrvatska Kostajnica, predstavljajući ih kao jelo koje je specifično samo za ovaj mali grad uz rijeku Unu. Nažalost, iako je riječ o proizvodu koji je ukorijenjen u ovaj kraj, danas malo koja obitelj radi svoju sušenu buču. Ako i rade, to je u malim količinama, samo za osobnu upotrebu.

Sušene buče spasili od zaborava

I tada na scenu stupaju Lovro i Svjetlana Lenac, bračni par koji je 2012. godine registrirao OPG Lovro Lenac i ovo jelo koje je nekad bilo specifično za siromašne obitelji, a danas je skupa delikatesa, odlučili spasiti od zaborava.

Počeli smo doslovno od nule. Nismo imali ni zemlje, ni mehanizacije, a ni znanja za ovaj posao“, priča Svjetlana koju smo sreli na Sajmu mladih poljoprivreda u Zagrebu gdje je na štandu prodavala svoje proizvode.

Baka Ivanka prenijela znanje

Financijska menadžerica Svjetlana se nakon udaje iz Zagreba preselila u Hrvatsku Kostajnicu. Tamo je prvi put vidjela sušene buče koje u obitelji Lenac već desetljećima radi Lovrina baka Ivanka: “U početku je sve započelo kao hobi. Baka Ivanka nam je pokazala kako se to radi, a mi smo brzo naučili. Prve godine smo of 30 kilograma sušenih buča dobili smo 300 vrećica Kostajničkih pletenica. Otišli smo na sajam gdje smo sve prodali i to nam je bio znak da smo na pravom putu.”

U posao su krenuli s tri tisuće kvadrata, a danas obrađuju 14 hektara.

Kupili 10 ha zemlje

Prije dvije godine smo kupili 10 ha zemlje koja nije bila obrađivana 30 godina. Prošle godine smo uspjeli posaditi jedan manji dio, ove godine smo uspjeli očistiti cijelu zemlju. Uspjeli smo kupiti traktor, priključke, sad još moramo opremiti prostor za preradu novim strojevima. Puno je to posla i novaca, a kako sve radimo iz vlastitih sredstava, bez dizanja kredita ide polako, ali to nam se sviđa. Na taj način kontroliramo cijeli posao“, zadovoljna je Svjetlana.

Sami kažu kako je njihov posao nastao iz hobija. Svjetlana i Lovro su posjećivali sajmove, ispitivali tržištem, gledali kako ljudi reagiraju na njihove proizvode.

Jedinstveni brend ekološke proizvodnje

S obzirom da smo bez znanja, bez imovine, bez ičega uspjeli napraviti nešto novo, pojaviti se na tržištu, napraviti jedan brend koji ljudi prepoznaju, a koji je jedinstven ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu, jako smo zadovoljni“. Starije generacije su sušenu buču najviše pripremale na salatu, a danas se najčešće koriste kao tjestenina. Stave se tri munuta u kipuću vode, a mogu se poslužiti sa svim umacima. 100 grama buče sadrži samo 30 kalorija i šest ugljikohidrata, pogodna je za dijabetičare i celijakličare, kod probavnih problema i za dijetalnu prehrani.

Mi smo smo ekološki proizvođači, buče sušimo ih na suncu i na taj način zadržavaju sve vitamine i minerale“, kaže Svjetlana čija obitelj često koristi sušene buče na svom jelovniku. “Bacim ih u wok, napravim fritaju i za nekoliko minuta imamo dobar ručak.”

Potpora razvoju malih OPG-a

Obitelj Lenac je 2015. godine aplicirala na Program ruralnog razvoja, operaciju 6.3.1., potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava u sklopu koje su dobili 15 tisuća eura: “Dio novca smo potrošili za kupnju zemljišta, a dio ćemo iskoristiti za kupnju stroja za preradu“, kaže Svjetlana. Na rezultate natječaja su čekali godinu dana. “Najteže je bilo odlučiti što kupiti od novca jer sve nam treba, a novaca je malo.”

Kako je Svjetlana po struci financijski menadžer, sami su napisali projekt i predali ga, a tako namjeravaju i u budućnosti.

Razvijanje agroturizma

Planiramo se i dalje prijavljivati na program ruralnog razvoja, najvjerojatnije na podmjeru 6.2., potporu ulaganju u pokretanje nepoljoprivredne djelatnosti u ruralnom području. Plan je razviti agroturizam na našem imanju što bi nam osiguralo dodatne prihode. Naime, iako prihodi rastu, još uvijek samo 50% naših troškova pokrivamo od poljoprivrede. Nakon toga nam je cilj prijaviti se na Mjeru 4, ulaganja u fizičku imovinu, ali o tome je još rano govoriti. Imamo velike planove, idemo polako koliko se možemo pokriti iz vlastitih sredstava, ne idemo kreditnim linijama.”

Osim sušenih buča, obitelj Lenac radi i kestenovo brašno, a planiraju i neke nove proizvode. Svoje proizvode distribuiraju na sajmovima zdrave hrane, kroz male dućane zdrave hrane i direktno putem web shopa. “Ljudi koji su kupili naše proizvode uvijek se vraćaju, a nadamo se da će tako biti i u budućnosti. Poljoprivreda je naša ljubav i naš život i želimo da tako i ostane“.