Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj
Europa ulaže u ruralna područja

Hr EU

Novosti

Rezultati ankete provedene na radionici za LAG-ove u Vukovaru

U Vukovaru, 9. i 10. studenog 2017. godine, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede – Mreže za ruralni razvoj i suorganizaciji Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, održana je radionica „Provedba lokalnih razvojnih strategija unutar Mjere 19 Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske“ na kojoj su sudionici – odobreni LAG-ovi u Republici Hrvatskoj za programsko razdoblje 2014. – 2020., putem platforme Slido, imali priliku sudjelovati u anketi Ministarstva poljoprivrede na teme usklađivanja/izmjena LRS, planova početka provedbe projekata suradnje te planova objave prvog LAG natječaja.

Poljoprivrednici potpisali nove ugovore za projekte vrijedne 89 milijuna kuna

14. studenog 2017. godine, u Ministarstvu poljoprivrede potpisana su ukupno 23 Ugovora za tipove operacija 4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ i 4.2.1. „Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima“ u vrijednosti od 89 milijuna kuna. Više informacija u nastavku.

U Vukovaru održana radionica za LAG-ove

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, odnosno Mreže za ruralni razvoj i suorganizaciji Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, 9. i 10. studenog 2017. godine u Vukovaru je održana radionica „Provedba lokalnih razvojnih strategija unutar Mjere 19 Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske“. Ciljna skupina radionice bili su odobreni LAG-ovi u Republici Hrvatskoj za programsko razdoblje 2014. – 2020. Na radionici su sudjelovali predstavnici 52 od 54 odobrena LAG-a te predstavnici krovnih udruga LAG-ova (Hrvatska mreža za ruralni razvoj, LEADER mreža Hrvatske i Mreža za održivi razvoj Hrvatske), a ukupno je bilo 119 sudionika.  

Izdane nove odluke o prihvatljivosti za tip operacije 8.6.2.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izdala je Odluke o prihvatljivosti za 24 korisnika u ukupnom iznosu od 52,4 milijuna kuna za provedbu podmjere 8.6. »Potpora za ulaganja u šumarske tehnologije, te u preradu, mobilizaciju i marketing šumskih proizvoda«, tip operacije 8.6.2. »Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva« iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020.  

Malim poljoprivrednicima 150 milijuna kuna za projekte – započelo izdavanje Odluka za tip operacije 6.3.1.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započela je s izdavanjem odluka o privremenoj raspodjeli sredstava poljoprivrednicima koji su se prijavili na natječaj za tip operacije 6.3.1. »Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava«. Sve odluke o privremenoj raspodjeli sredstava Agencija će izdati tijekom ovog tjedna, a poljoprivrednici svoje odluke mogu preuzeti u aplikaciji AGRONET.

Održan 3. Europski ruralni parlament

Selo Venhorst, u provinciji Sjeverni Brabant Kraljevine Nizozemske, ugostilo je više od 250 sudionika 3. Europskog ruralnog parlamenta koji je održan od 18. do 21. listopada 2017. godine. Teme su bile širokog spektra, a karakteriziraju težnje, zahtjeve i obveze koje proizlaze iz života u ruralnim područjima diljem Europe. Najvažnije informacije i zaključke donesene na 3. Europskom ruralnom parlamentu pronađite u nastavku.

Uspješna priča – OPG Belačić među prvima iskoristio savjetničke pakete iz mjere 2 Programa ruralnog razvoja

U nastavku pročitajte uspješnu priču korisnika OPG Belačić, koji je uz pomoć stručnih savjetnika Savjetodavne službe u okviru mjere 2 "Savjetodavne službe, službe za upravljanje poljoprivrednim gospodarstvom i pomoć poljoprivrednim gospodarstvima" iz Programa ruralnog razvoja uspješno "zatvorio" Savjetnički paket. Cilj paketa je pružiti korisniku efikasno i kvalitetno savjetovanje prilagođeno potrebama korisnika.

Potpisani novi ugovori za potporu poljoprivrednim gospodarstvima vrijedni 339 mil. kuna

Danas su u Ministarstvu poljoprivrede potpisani novi ugovori za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva za tipove operacija 4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ i 4.2.1. “Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima“ ukupne vrijednosti 339 milijuna kuna. Ugovore je s korisnicima potpisala ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić.

Pravilnik o izmjenama i dopuni Pravilnika o provedbi mjere M04 »Ulaganja u fizičku imovinu«, podmjere 4.3. »Potpora za ulaganja u infrastrukturu vezano uz r...

U Narodnim novinama broj 101/2017, od 12. listopada 2017. godine, objavljen je Pravilnik o izmjenama i dopuni Pravilnika o provedbi mjere M04 »Ulaganja u fizičku imovinu«, podmjere 4.3. »Potpora za ulaganja u infrastrukturu vezano uz razvoj, modernizaciju i prilagodbu poljoprivrede i šumarstva«, tip operacije 4.3.1. »Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja« iz programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Nova informativna radionica za podmjeru 5.2.1.

Ministarstvo poljoprivrede,  Savjetodavna služba i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju organiziraju radionicu za Lokalne akcijske grupe (LAG) za podmjeru 5.2., tip operaciju 5.2.1. Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Radionica će se održati u prostorijama Ministarstva poljoprivrede u Staklenoj dvorani na 1. katu u srijedu, 4. listopada 2017. godine u 9,30 sati. 

Izmjene Natječaja za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama – prijave započinju 2. listopada

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom danas je objavila izmjenu Natječaja za provedbu podmjere 5.2. »Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima« – provedba tipa operacije 5.2.1. »Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala«.  

Pravilnik o provedbi podmjere 19.2.”Provedba operacija unutar CLLD strategije”, podmjere 19.3. “Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a&...

U Narodnim novinama broj 96/2017 od 27. rujna 2017. g., objavljen je Pravilnik o provedbi podmjere 19.2. »Provedba operacija unutar CLLD strategije«, podmjere 19.3. »Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a« i podmjere 19.4. »Tekući troškovi i animacija« unutar mjere 19 »Potpora lokalnom razvoju u okviru inicijative LEADER (CLLD – lokalni razvoj pod vodstvom zajednice)« iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Uspješna priča – zatvorio mesnicu i okrenuo se uzgoju goveda

U nastavku pročitajte uspješnu priču iz Starog Petrovog Sela. Naime, OPG Matešić aplicirao je na natječaj u okviru mjere 4, tipa operacije 4.1.2. "Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnoja u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš" iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020.